iFIX: a piacvezető HMI/SCADAGEDigital_lockup_blk

gyártási műveletek ellenőrzésére, irányítására és megjelenítésére

iFIX és még több Androidon és iPAD-en is!

 

Az iFIX-et olyan nagy kiterjedésű alkalmazásokhoz ajánljuk, ahol kiemelten fontos a megbízhatóság, pl. gyógyszeripar (21 CFR Part 11-nek megfelel), olaj- és gázipar, energetikai szektor, víz- és szennyvízkezelés, élelmiszeripar.

Az iFIX SCADA gyűjti össze és juttatja el az egész szervezet területén keletkező kritikus információkat az operátorok, döntéshozók és vezetők íróasztalára (HMI), így döntéseiket gyorsabban, hatékonyabban hozhatják meg, ezáltal maximális hatékonyságot biztosítva vállalatuk számára.

Az iFIX a világ egyik legelterjedtebb SCADA megoldása különböző iparágakban, az olaj és gázkitermelés és feldolgozás, a vegyipar és gyógyszeripar, az élelmiszer és italgyártás, valamint a darabgyártás területén. Az iFIX SCADA lehet a megoldás minden vállalatnak, amelynek adatokat kell összegyűjteni, feldolgozni és vizualizálni, valamint kritikus gyártási folyamatait vezérelni, szabályozni és irányítani, legyen az gyógyszergyár vagy atomerőmű.

Az iFIX azért is népszerű, mert nagyon rugalmas az architektúrája, ezért bármilyen nagyságrendű is aktuálisan a rendszer, mindig magában hordozza a későbbi bővítés lehetőségét. Sőt, nagyon egyszerűen bővíthető egyéb modulokkal, így már egy kis kezdő alkalmazással is megalapozhatja későbbi OEE figyelését, ütemterv készítését, a munkafolyamatok digitalizálását, és sor még hosszan folytatható.

Nyílt, rugalmas és méretezhető architektúra

Az iFIX hatalmas mennyiségű I/O-t, riasztást és kliens node-ot tud kezelni. A beépített matematikai és logikai feldolgozó algoritmusok lehetővé teszik nagy mennyiségű adat feldolgozását. Az iFIX SCADA szerverek 200 vastag klienst (thick client) tudnak egyszerre valós idejű adattal ellátni.

Kliens-szerver architektúra – önmagában álló vagy integrált. Az iFIX azáltal válik rendkívül rugalmassá, hogy a legalsóbb szintektől, a helyi és távoli I/O pontoktól kezdve a legmagasabb, a vállalati és analitikai szintekig minden testre szabható. Az elosztott, kliens-szerver architektúra pedig azt teszti lehetővé, hogy alkalmazásokat tegyen elérhetővé akár földrajzi elhelyezkedés, akár más szempontok alapján.

Natív és OPC csatlakozás. Jelenleg 500 I/O driver áll rendelkezésre, és ez a lista folyamatosan bővül. Ezek használatával számtalan hardverhez tud kapcsolódni. A különböző kommunikációs szabványok, a soros, TCP/IP, bérelt vonal/modem bármilyen kombinációban használhatók egyazon szerveren. A natív I/O driverek és OPC szerverek több teljesítmény-fokozó eszközt, és több kommunikációs csatornán működő failover módot támogatnak.

Vékony kliens támogatás. Az iFIX fel tudja használni a Microsoft® Terminál Szolgáltatás és a Citrix-alapú szolgáltatásokat egy SCADA Node-on (hálózati munkaállomás), vagy egy Terminál Szerveren keresztül. Az iFIX Profile Managerrel könnyen kezelheti a felhasználói fiókokat és a terminál szolgáltatások munkameneteit (session).

Beágyazott iFIX. Az iFIX Windows Embedded (beágyazott) XP-n is működik – az egyszer kifejlesztett rendszert rengeteg fajta eszközön azonnal tudja használni.

Web kliens. Az iFIX WebSpace egy könnyen használható, teljes értékű web kliens, aminek a használatával minden megjelenítő és vezérlő funkció elérhető az intraneten vagy biztonságos internet kapcsolaton keresztül. Mindez anélkül, hogy az eredeti iFIX alkalmazáshoz hozzá kellene nyúlni.

Megbízható, biztonságos

Az iFIX egy, a Secure Containment technológián alapuló, rendkívül megbízható ActiveX konténert tartalmaz. A GUI konténert az abszolút megbízhatóság szem előtt tartásával tervezték, ezért olyan technológiát alkalmaz, ami felismeri, és fagyás nélkül kezeli a 3. fél által gyártott ActiveX vezérlők és szkriptek hibáját.

Elektronikus aláírások. Az elektronikus aláírások az iFIX magjához tartoznak, ezért az adatpontok (tag) definiálásakor könnyen beállíthatók. Az iFIX riasztási és esemény motorja is együttműködik az elektronikus aláírásokkal, ezért a működés közben történt változtatásokat eltárolja, és a 21 CFR Part 11 és NERC szerint előkereshetővé teszi.

A hálózat biztonsága. Az adatok védelme érdekében az iFIX egy sor szabadalmazott kommunikációs megoldást használ a hálózat biztonságossá tételéért. A titkosított hálózati rétegen és a távoli node-okkal (hálózati munkaállomás) explicit módon kezdeményezett kommunikáción kívül az iFIX kommunikációs táblázata is a biztonságos kapcsolatot szolgálja. Ez utóbbiban lehet megnevezni azokat a node-okat, amelyek számára a kommunikáció engedélyezett.

Integrált változáskövetés. A Proficy Change Management az iFIX szerves részévé tehető. Ez a szoftver arra szolgál, hogy összeomlás esetén vissza tudjon állítani egy korábbi állapotot, és hogy követni lehessen a változtatásokat: összehasonlíthatóvá teszi az adatbázisokat, grafikákat, szkripteket, dynamo-kat, globális változókat, biztonsági beállításokat és a többi rendszerfájlt. Ezen túl valós időben lehet követni az eseménynaplókat (audit trail).

Fejlett failover technológia. Az iFIX SCADA szerverek el tudják végezni az adatbázis és a riasztások biztonsági másolat készítését és a failovert, azaz az elsődleges SCADA szerver meghibásodásakor észrevétlenül át tudják adni a feladatokat a tartalék szervernek. Ezzel a funkcióval tudja biztosítani a folyamatos rendelkezésre állást. Az adatbázis minden részegységéről készül másolat, többek közt az adatpontok (tag-ek) hozzáadását és törlését, a futásidejű módosításokat, a riasztás generálásokat és nyugtázásokat. A teljes elektronikus aláírási konfiguráció és eseménynapló (audit trail) is lementhető.

Adatelemzés és kezelés, vizualizáció

Grafikonok és trend készítés. Az iFIX könnyen beállítható és kezelhető, valós idejű, hisztorikus, SPC (statisztikai), hisztogram és logaritmikus grafikonokat kínál. Mindezen diagramokon belül is vég nélkül sorakoznak a beállítási lehetőségek: a vonalrajzolási mód, a jelmagyarázat, az exportálási opciók és az automata méretezési lehetőségek, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Ingyenes Historian. Az iFIX-szel két, teljesen integrált adattárolási lehetőséget kap:

  • A Proficy Historian azokon a területeken ajánlott, ahol erőteljesebb, több hálózati munkaállomásos (node), központi adattárolással megoldott rendszer szükséges. Az iFIX a Historian beállítására egy könnyen és gyorsan használható felületet biztosít.
  • A klasszikus hisztorikus adattárolás a kisebb alkalmazások tipikus adattárolási feladataihoz ideális.

Fejlett és elosztott riasztás- és eseménykezelés. Az iFIX elosztott riasztás kezelésével a riasztásokat megtekinthetik, nyugtázhatják, és a megfelelő személyt értesíthetik, így a riasztások okozta zavar csökkenthető:

  • Elosztott riasztás kezelés – funkcionális területeket jelölhet ki, és szétoszthatja a riasztásokat ezeknek a területeknek.
  •  Fejlett riasztás kezelés – rugalmasan állíthatja a riasztási késleltetéseket, felfüggesztési tényezőket és újrariasztási időket. A riasztási statisztikákkal és számlálókkal betekintést nyer a riasztások működésébe és az operátorok magatartási szokásaiba.
  • Eltárolhatja vagy továbbíthatja a riasztásokat egy relációs adatbázisba vagy Proficy Historianba (hisztorikus adatbázis) az OPC Foundation által hitelesített OPC A&E szerveren keresztül, így egyszerű SQL utasítások használatával is lekérdezheti a riasztásokat és eseményeket.

Könnyű konfiguráció = gyors fejlesztés

Az automatikus felderítő és konfiguráló eszközkészlet (DAC – Discovery and auto-configuration) megtalálja a PLC-beállításokat, amiket aztán fel lehet használni az iFIX adatbázis elkészítésekor és az I/O driverek és a Historian (hisztorikus adatbázis) beállításakor. A DAC az OPC drivereket is támogatja, így OPC-s adatforrásokra is alkalmazható.

Beépített rajz objektum készlet (dynamo). Az iFIX több mint 500 beépített rajz objektumot tartalmaz, köztük lámpákat és mérőműszereket, ISA szimbólumokat, gépeket és berendezéseket. Az iFIX rajz objektumok, más néven dynamo-k elnevezhetők, verziószámmal követhetők, és mester – példány kapcsolatba rendezhetők, hogy a mester objektum módosításakor a példányai automatikusan kövessék a változásokat. A már meglévő dynamo-k a Dynamo Updater eszköztárral módosíthatók, míg saját, egyedi rajz objektumokat a Dynamo Toolkit használatával lehet létrehozni. A saját dynamo-k is a többi között tárolódnak, és azokkal egyenértékűen működnek.

VisiconX objektumok. Bármely relációs adatbázishoz kapcsolódhat egyszerűen, varázslók segítségével. A VisiconX objektumok használatával SQL lekérdezések gyárthatók, amelyekkel egyszerű, egy forrásból származó adatokat, de akár bonyolult, több forrásból származó adatszerkezeteket is el lehet érni.

Rugalmasan testre szabható

A VBA-val és API-kkal szinte bármilyen, más termékekkel akár kivitelezhetetlen feladat is megoldható, a futásidejű műveletektől a speciális fejlesztői eszközökig.

VBA szkriptek. Az iFIX tartalmaz egy átfogó szkript nyelvet is, a Microsoft® Visual Basic for Applications-t (VBA), ami a GUI környezetre is kiterjed.

API-k az adateléréshez és az automatizált fejlesztéshez. A számtalan eszköztárnak hála az iFIX egyszerűen testre szabható, ezért a rendszerintegrátoroknak és OEM-eknek könnyű dolga van, bármilyen feladatot is kell megoldani vele:

  • iFIX Integration Toolkit (eszköztár integráláshoz) – API-k a programozáshoz és interfészekhez.
  • System Extension Toolkit (rendszerbővítő eszköztár) hálózati eléréshez.
  • Database Dynamo Toolkit (eszköztár az adatbázis dynamo-khoz) – egyedi funkcióblokkok fejlesztéséhez
  • Biometric Toolkit (biometriás eszköztár) – az elektronikus aláírások beállítása biometrikus interfészhez.

Vertikális megoldási csomagok

A Vertical Solution Pack (vertikális megoldási csomagok) olyan egyes iparágakra specializált, előre összeállított csomagok, melyek eleve tartalmazzák az adott iparágra jellemző megoldásokat.

iPower.
Kifejezetten a villamosenergia-átviteli, elosztási és alállomás automatizálásra kifejlesztett SCADA.
Water Solution Pack.
Kifejezetten a vízgazdálkodáshoz és szennyvízkezeléshez kialakított HMI/SCADA.
OEM Solution Pack.
Előre beállított, használatra kész, gépeket modellező objektumok és képernyőképek gyűjteménye.
Főbb elemei:

A rajzobjektumok és az adatbázis automatikus konfigurációja
Testre szabható menürendszer
Könnyű navigálás, nagyítás, és elrendezés

Water Solution Pack.
Kifejezetten a vízgazdálkodáshoz és szennyvízkezeléshez kialakított HMI/SCADA.

Főbb elemei:

651 vizes/szennyvizes rajzobjektum
Továbbfejlesztett szivattyú, szelep és tartály objektumok
PLC5/SLC 500 automata beállítás (DAC) & Productivity Pack (termelékenységi csomag)
Elektronikus aláírás opció

OEM Solution Pack.
Előre beállított, használatra kész, gépeket modellező objektumok és képernyőképek gyűjteménye.

Főbb elemei:

Képernyőképek használatra készen, köztük OMAC-alapú sablonok
Integrált WorkSpace (Munkafelület) konfigurációs eszköztár
Dynamo-k használatra készen
Érintőképernyőre optimalizált grafikonok és beviteli képernyők