A Hatékonyságmenedzsment modul (Efficiency) segítségével valós időben követheti a termelési adatokat, úgy mint a termelt mennyiséget, selejtszámot, eszköz állásidőket, sőt OEE-t (készülék kihasználtság mutató). Ezekkel a biztosítja a rendelkezésére álló erőforrások (gépek, készülékek, személyzet, anyagok) hatékony kihasználását. A részletes, valós idejű adatok elengedhetetlenek a fejlesztésre szoruló területek meghatározásához. Ez a modul ideális megoldás az átbocsátóképesség újabb készülék-, személyzeti és anyagköltség nélküli növeléséhez, vagy a meglévő kapacitás megtartása melletti költségcsökkentéshez.

A Proficy PlantApplications, amely gondmentesen együttműködik a Historian alkalmazással, egyedülálló és más megoldásoktól alapvetően különböző MES funkcionalitást biztosít: kristálytiszta képet ad az aktuálisan gyártott termékről és gyártásáról, valamint arról is, hogy hogyan lehetne annak hatékonyságát a csúcsra emelni.

A Proficy a különböző gyártórendszerek és alkalmazások közötti kapcsolat megteremtésével lehetővé teszi, hogy a felhasználó a kiaknázza a gyártórendszerének képességeit. A moduláris felépítés emellett megoldja, hogy a felhasználó csak az éppen általa megkívánt funkcionalitást implementálja. Ez az inkrementális megközelítés megszabadítja a felhasználót a „mindent vagy semmit” dilemmától, hiszen nem kell egy átfogó rendszert (hosszú idő alatt vagy talán soha véget nem érően) egyszerre bevezetnie.

Előnyök:

A működési veszteségeket okozó területek azonosítása és javítása

  • Az ütemezett és váratlan leállási események minimalizálása
  • A selejtek, veszteségek és újra-megmunkálás csökkentése
  • A gépek futásidejének maximalizálása

Az alapvető okok analizálása a szükséges tőkebevonás és folyamatnövelési befektetések elemzésére

  • A termelés lebontása műszakra, készülékekre és termékre
  • Műveletek kiértékelése bármely időszakra – a valós-időtől az éves összegzésekig
  • A ráfordítások és az elvárt profitnövelés összerendelése

A termelési műveletek valós-idejű irányítása az átfogó riportozás alapján

 • Az indulások, leállások és átfogó üzemi és készülék kihasználás mutatói (OEE)
 • Ütemezett KPI riportok minden döntéshozónak – az operátoroktól az igazgatóig
 • Értesítések (email) az eltérésekről a valós-idejű beavatkozásokhoz

Cikkajánló a tudásbázisból: “”A meglévô eszközök kihasználtságának ismerete alapfeltétele a kreatív és alátámasztott költségcsökkentésnek, amelyet az átfogó eszközkihasználtság (OEE) számítási módszere tehet megalapozottá…”