Összegyűjtöttük a fontosabb területeket, ahol segíteni tudunk az eszközeinkkel és a szaktudásunkkal, és leírtuk, hogy hogyan lehet megoldani az adott problémát. Az itt leírtak csak hozzávetőleges javaslatok. Kérjük, hogy vásárlás előtt keressen fel minket telefonon, vagy a főoldalon található chat-en. Kellemes böngészést kívánunk!

A listát folyamatosan bővítjük és frissítjük.

Közlekedés

A hazai közlekedési informatikát és IoT megoldásokat elsősorban a Moxa ipari kommunikációs eszközeivel, adatgyűjtő és vezérlő megoldásaival valamint beágyazott számítógépekkel és ipari PC-kkel, az Innodisk memória és háttértár megoldásaival, a Triorail GSM-R moduljaival és modemjeivel, valamint a GE Intelligent Platforms SCADA és Big Data szoftvereivel látjuk el.

A fedélzeti, állomási infrastruktúra és a kettő között elhelyezkedő Train-to-Ground alkalmazások az alábbi területeket ölelik fel:

Bővebb információért lépjen velünk kapcsolatba!

Gyógyszeripar

GE-elotte-utana[1]

Üzemi intelligencia

„Adatok nélkül […] kapitális hiba lenne bármit is feltételezni. Az ember ilyenkor az elmélet kedvéért ész nélkül megmásítja a tényeket ahelyett, hogy fordítva cselekednék.”
(Sir Arthur  Conan Doyle, Takácsy Gizella fordítása)

Az üzemben található gépekről valós időben gyűjtünk adatokat, azokat hatékonyan eltároljuk, szelektáljuk, elemezzük és strukturált, átlátható formában megjelenítjük. Az adatokból tudás filozófia alapján partnereink valós képet kapnak arról, hogy mi folyik az üzemben, így tudják folyamatosan javítani a termelési folyamatokat és  optimalizálni a gyártást.

A Com-Forth Kft. az elmúlt két évtizedben számos 21 CFR Part 11-nek megfelelő megoldást szállított a gyógyszergyárakba, melyek közül néhány, a teljesség igénye nélkül…

Felügyeleti rendszerek:
–    raktárakba
–    gyártótérbe
–    központba

Gyártógépekből:
–    riportozás
–    adatgyűjtés
–    elektronikus sarzskövetés

Kezelői felületek gépek vezérléséhez:
–    bevonatoló
–    autokláv
–    fluidgranuláló gyártó és kísérletező felület

Piacvezető HMI/SCADA

Az iFIX, a GE piacvezető HMI/SCADA ­komponense egy Windows-alapú ipari automatizálási megoldás, amely a gyártási műveletek ellenőrzésére és irányítására szolgál.
Az iFIX SCADA gyűjti össze és juttatja el az egész szervezet területén keletkező kritikus információkat az operátorok, döntéshozók és vezetők íróasztalára (HMI), így döntéseiket gyorsabban, pontosabban hozhatják meg, ezáltal nagyobb hatékonyságot biztosítva ­vállalatuk számára.
–    csatlakoztatható szinte bármilyen adatforráshoz, rugalmas megjelenítési lehetőségek
–    az egyszerű, néhány elszigetelt érzékelős, és az egész vállalatot átfogó SCADA közt bár- milyen méretben használható
–    megbízható információ-elemzés, valós idejű adatkezelés
–    szabványos
–    elektronikus aláírás támogatása, 21 CFR Part 11-nek megfelelő

–    rugalmas, bármilyen méretben megvalósítható, mindentudó vizualizáció

Az iFIX időről időre ­megújult funkciókkal megy elébe a felmerülő igényeknek:

–    teljes értékű HMI/SCADA a weben, WebSpace
–    támogatja a moduláris fejlesztést és a modulok újra felhasználását (miniatűr, duplikált, autó-generált, tengelyenként halmozott) ­kimutatások
–    új konfigurációs környezet
–    hasznos, új funkciók: .NET hostolás, futás közben testre szabható kimutatások, ­eseményeken alapuló munkafolyamat kezelés, grafikai fejlesztések, a felhasználók kérésére analóg és digitális blokkokban blokkonként lehet a kommunikációs hibát engedélyezni/tiltani

Adatarchiválás, adatelemzés

Használja a Proficy Historian historikus rendszert adatok archiválására, amely gyors adatelérést biztosít, nagymértékben tömöríti az információt, és rengeteg ­nélkülözhetetlen funkcióval van ellátva. A Proficy  Historian a Big Data alapja, a benne tárolt adatok elemzése során kerül az információ a felszínre. Ezzel megvalósítható az Ipari Internet. (Internet of Things).

A Proficy Troubleshooter és Cause+ a historikus adatokból matematikai modellek segítségével feltárja a részegységek rejtett egymásra hatásának okait, valós időben előrejelzi a trendek alakulását, és beavatkozik a káros trend kialakulása előtt.

Kulcsfontosságú technológiai előnyök:
–    nagyfokú redundancia a magas rendelkezésre állás érdekében
–    nagy olvasási/írási sebesség
–    beépített adatgyűjtők, amelyek OPC-t és beépített drivereket használnak, akár a kifutott és nem szabványos eszközökhöz is
–    nagy tömörítési képesség
–    kiváló adatgyűjtési, tárolási és adatkinyerési teljesítmény
–    vállalati szintű adatkezelés
–    kiterjedt szabványalapú összekapcsolhatóság

Elektronikus sarzskövetés

Mit foglalhat magába?
Minden, a termeléssel kapcsolatos adatot: SOP, trendek, audit trail, validációs dokumentáció, ERP adatok, receptek, járatás adatai

Kötelező az összes elemet ­bevezetni?
Nem, tetszés szerint válogathatunk, hogy mit, és milyen sorrendben akarunk bevezetni.

Miért éri meg a ráfordítást?
A dolgozók a papírok töltögetése és a kitöltött papírokkal való sétálgatás helyett érdemi munkával foglalkozhatnak.
Az emberi hibák kizárva: nincsenek elvesztett papírok, kifelejtett vagy tévesen kitöltött mezők, rossz verziójú SOP alapján végigvitt gyártások. Auditnál gyorsan és egyszerűen összegyűjti az adatokat. Az összes információ elérhető egy helyen, ­könnyű elemzés.

Milyen funkciókkal kell ­rendelkeznie?
–    sarzs számok generálása
–    gyártás jóváhagyott receptek alapján
–    elektronikus aláírás lehetősége
–    beépülő anyagok azonosítása, nyomon követése
–    vonalkód olvasó, illetve külső eszközök ­integrálása
–    automatikus kalkulációk
–    audit trail és jogosultság kezelés
–    kivételkezelés

 

Élelmiszeripar

A rendszeresen előtérbe kerülő élelmiszeripari botrányok is jól példázzák, hogy mennyire fontos, hogy a gyártók ne orvosolják a problémákat, hanem még bekövetkezésük előtt kiküszöböljék azokat. Ha mégis visszahívásra kerülne sor, kritikus, hogy egy kattintásra elkészüljön a lista az érintett vevőkről és szállítmányokról.
Ezekre nyújt elsőrangú megoldást a Proficy termékcsalád. Egyetlen integrált rendszerrel követheti a raktárkészletet, irányíthatja a batch folyamatokat, gyűjtheti az adatokat és vezérelheti a gyártósorát. Ugyanaz a rendszer digitális munkautasításokkal is szolgálhat vész-forgatókkönyvvel és beépített, kikerülhetetlen jóváhagyási lánccal. Ha az ütemtervet is erre a termékcsaládra bízza, akkor a váratlan eseményekre is egy-két kattintással, percek alatt tud reagálni, míg a hatékonyság modullal a gépek OEE értékét lehet valós időben követni. Ha pedig HACCP vagy egyéb hatósági vagy ISO ellenőrzésre kerül sor, egy kattintással minden oda vonatkozó adat kinyomtatható.
A rendszerintegrációt és a programok testreszabását bízza a Com-Forth Kft. munkatársaira. Aki már belekezdett, tudja, hogy minden befektetett forint többszörösen megtérül.

ITALGYÁRTÁS

Az élelmiszer biztonság és az ezzel kapcsolatos hatósági kötelezettségek, valamint a hatékonyság volt a legfőbb szempontunk a megoldás összeállításánál.

Az élelmiszer biztonsági előírások betartásához első sorban arra van szükség, hogy mindig tudjuk, hogy melyik termékbe vagy batch-be melyik beszállítótól mikor kaptuk az árut, azt ki, mikor, milyen gyártási paraméterek mellett használta fel, és a készárut mikor és kinek szállítottuk ki.

Erre a feladatra a legalkalmasabb szoftver a GE-nek a Proficy Tracker terméke, amely egy kis Com-Forth-os segítséggel szinte bármilyen adatforrásból, bármilyen formátumban és felbontásban szedheti az adatait. A gyűjtött adatokat vehetjük közvetlenül OPC szerverről, vagy gyűjthetjük Proficy Historian-ban, ami egy nagyon hatékony hisztorikus adatbázis. Onnantól kezdve, hogy az adatokat megkapja a Proficy Tracker, már csak egy kattintás előkeresni, hogy egy bizonyos termékbe melyik beszállítók, mikor küldték az árut, és persze azt is, hogy az ezektől a beszállítóktól érkezett nyersanyagból melyik kereskedőkhöz került, milyen termék formájában. Az adatok feldolgozása valós időben történik, ezért bármikor az éppen aktuális adatokat látja, pillanatok alatt.

Hasonlóképpen, automatizálhatjuk a hatósági adatszolgáltatást is. A rendelkezésre álló adatok alapján a program automatikusan megírja és el is küldi helyettünk az e-mailt, vagy kinyomtatja a jelentést, amit már csak borítékolni kell.

A másik fő szempont, a hatékonyság, a Proficy Efficiency-vel javítható. Mivel az adatgyűjtést már beállítottuk, hála a moduláris felépítésnek, arra nem kell még egyszer időt szánnunk. A termelés jellegétől függően, egyedileg készítjük el a képernyőképeket és jelentéseket. Ezzel máris valós időben követheti a termelékenység főbb tényezőit (KPI) és az OEE-t. Ebből már láthatja, hogy melyik gép jelenti a szűk keresztmetszetet, és belemehet a részletes adatokba: elemezheti az állásidő- és selejtokokat, a ciklusidőket, vagy bármit, ami a termelés hatékonyságára hatással van. Amit pedig kinyomozott az adatokból, rögtön, változatos formában meg is oszthatja a munkatársaival.

A termelési folyamatokat a jól ismert iFIX-szel jelenítjük meg. Ezt használhatjuk a gyártás vezérlésére is, és adatbeviteli felületnek (HMI) is.

Batch folyamatok esetén kiegészíthető a rendszer az ilyen folyamatok vezérlésére kifejlesztett Proficy Batch Exection és a Batch-ek utólagos elemzésére készített Proficy Batch Analysis szoftverrel.

Az ütemtervek készítését automatizálhatja a Proficy Scheduler programmal, ami természetesen szintén fel tudja használni a meglévő adatkapcsolatokat, ezért egy váratlan leállás miatti csúszás rögtön jelentkezni fog a részfolyamatok kezdésénél és a kiszállítási időknél is, mint ahogy az a valóságban is történik. Egy új, magasabb prioritású megrendelés beékelődése miatti újraütemezés valós időben történik, és mindössze egy-egy kattintással megvalósítható.

A vállalatirányítási rendszerrel (ERP) a kétirányú adatkapcsolatot a Proficy Open Enterprise modullal létesíthetünk. Ezzel a programmal érhető el, hogy a legyártott termékek információi rögtön az SAP-ban, Oracle-ban vagy más rendszerben is látsszanak.

Azt, hogy bárhol a világon, az interneten keresztül tudjuk valós időben figyelni az adatokat, a Proficy Real-Time Information Portal segítségével valósíthatjuk meg.

Tejipar

A tejipar különösen szigorú szabályzása szükségessé a termékek követhetőségét, a jellemzően alacsony haszonkulcs pedig elengedhetetlenné teszi a hatékonyság állandó javítását és a selejt csökkentését. Ezekre nyújtanak költséghatékony megoldást a Proficy szoftver család tagjai.

Húsipar

A húsipar különösen szigorú szabályzása szükségessé a termékek követhetőségét, a jellemzően alacsony haszonkulcs pedig elengedhetetlenné teszi a hatékonyság állandó javítását és a selejt csökkentését. Ezekre nyújtanak költséghatékony megoldást a Proficy szoftver család tagjai.

Ajánlott termékek és szolgáltatások

Batch folyamatok

GE Proficy Batch Execution
Meghatározza, ütemezi, megvalósítja és tárolja létfontosságú receptjeit és komplex munkafolyamatait termékei számára.
GE Proficy Batch Analysis
Ahhoz, hogy a teljes minőség javuljon, egy gyártónak ismernie és felügyelnie kell árucikkeit, gyártmányvariációit. Ez a hatékony eszköz olyan szabványos felületet biztosít, amely a meglévő rendszeréhez illeszkedve összefoglaló képet ad műveleteiről. A modul olyan kulcs metrikákkal (változók) és trendekhez kapcsolódó paraméterekkel látja el Önt, melyek segítik a termékfejlesztésben. Ahogyan vállalkozása növekszik, más Proficy komponensek installációjával kiterjesztheti lehetőségeit.

HMI/SCADA
GE Proficy iFIX
Az iFIX, a GE HMI/SCADA komponense egy Windows-alapú ipari automatizálási megoldás, amely a gyártási műveletek ellenőrzésére és irányítására szolgál.
Az iFIX SCADA gyűjti össze és juttatja el a az egész szervezet területén keletkező kritikus információkat az operátorok, döntéshozók és vezetők íróasztalára (HMI), így döntéseiket gyorsabban, hatékonyabban hozhatják meg, ezáltal jobb hatékonyságot biztosítva vállalatuk számára.

Hisztorikus adattároló rendszer
GE Proficy Historian
Egy egész üzemet átfogó rendszer, mely tárolja, archiválja és elosztja az Ön üzemében keletkező hatalmas mennyiségű hisztorikus adatot, mindezt nagy sebességgel: batch, folyamatos és diszkrét termelési folyamatokra.

Jelentés készítés
GE Proficy Real-Time Information Portal
Egy web-alapú eszköz, melynek segítségével elérheti, elemezheti és megjelenítheti a termelés adatait kiforrott trendelő és jelentéskészítő képességek segítségével. Nézze meg a termelés kulcsváltozóinak alakulását bárhol, bármikor.
Egy teljesen valós időben működő vállalat központi eleme, hogy egy egyszerű, integrált eszköz segítségével elérhesse, elemezhesse és megjeleníthesse a termelés adatait. A Proficy Real-Time Information Portal ezt nyújtja Önnek.

MES
GE Proficy Efficiency
Átfogó készülék kihasználtság mutatóival (OEE) biztosítja a rendelkezésére álló erőforrások (gépek, készülékek, személyzet, anyagok) nagyobb mértékű kihasználását. A lebontási képességek azonosítják és monitorozzák a javításra szoruló területeket. Ideális megoldás az átbocsátóképesség újabb készülékek, személyzet és anyagköltség nélküli növelésére.

GE Proficy Tracker
Összegyűjti és tárolja a teljes körű üzemi adat- és összefüggésrendszert, az egész szervezet és más informatikai rendszerek számára biztosítja azok elérhetőségét. Rögzíti és visszanyeri a gyártási információkat a pontosabb döntéshozatal érdekében, ezzel lehetővé teszi a múlt analizálását a jövő működésének folyamatos javítása céljából.

Munkafolyamatok digitalizálása
GE Proficy Workflow
Számos szabványt támogató eszköz a munkafolyamatok digitalizálására és betartatására

Szolgáltatás
Com-Forth Rendszer integrálás
Egy jó minőségű szoftver vagy eszköz megvásárlása általában nem elég egy probléma megoldásához. A Com-Forth Kft konfigurálja, programozza az eszközeit, megírja a vezérlő programot, megrajzolja a HMI képernyőt, stb, hogy az új szoftver vagy eszköz szerves részévé váljon a meglévő rendszernek.

Ütemterv készítés
GE Proficy Scheduler
Valós idejű ütemtervkészítő program, aminek használatával minden erőforrást egyetlen helyen tud szemmel tartani. Segítségével a gyártás aktuális adatait alapul véve tud termelést tervezni. A tervtől való eltérés ugyancsak valós időben, azonnal megjelenik. Ha az ütemterv kézi módosítására van szükség, elég az egérrel elhúzni a meglévő terveket, vagy egy új megrendelést beírni, és a program automatikusan mindent kiszámol, és figyelmeztet, hogy milyen következményekkel járhat a módosítás.

Energiaipar

Feltöltés alatt…

Víz- és szennyvízkezelés

Az adatgyűjtéstől az eszközök kommunikációján keresztül a legfelsőbb szintű, ERP-kapcsolatig rábízhatja az eszközök kiválasztását, konfigurálását és integrálását a Com-Forth Kft-re. Az adatgyűjtés rendkívül egyszerűen megvalósítható az Amerikában már elterjedt OPTO22 SNAP PAC rendszerrel. A kommunikációs réteg, legyen a jelforrás soros vagy TCP/IP alapú, megvalósítható a MOXA ipari kommunikációs eszközeivel. A megjelenítés, a vezérlés, az ERP rendszerhez való kapcsolódás, és a hatékony működéshez (pl. OEE) szükséges szoftvereket a General Electric gyártja, és a Com-Forth Kft. mérnökei integrálják az Önök rendszerébe. Az általunk ajánlott eszközök mind teljesítik a vízgazdálkodási rendszerben előírt szabványokat, és -az egyedi rendszerektől eltérően- garantált a teljes életcikluson át tartó termék-támogatásuk.

Olaj- és gázipar

Feltöltés alatt…

Autóipar

A gyár fényezőműhelyében a karosszéria elemek, a szerelősorain pedig az összeszerelés alatt álló autók (RFID-val ellátva) szigorú rendszerben, átgondolt logisztikával gördülnek, amelyeket típus, felszereltség és szín szerint állítanak össze a rendelés alapján. Elvárt a minél nagyobb hatékonyság, termelékenység. Az egyes alkatrészek, részegységek megannyi helyről, pontosan időzítetten érkeznek a szerelési helyükre, hogy ellenőrzötten kerüljenek a következő munkafázisra. Az operátori kijelzők (HMI) által felügyelt PLC-k vezérelte gyártórendszer nem állhat meg, a szerelés alatt álló, illetve az elkészült autók adatainak adatbázisba kell kerülniük.
A MOXA redundáns switcheiből (EDS-408) épített TurboRing® optikai hálózat kiegészítve MOXA soros/Ethernet (NPort DE-311) és média konverterekkel (TCC-100,120) a teljes rendszer szünetmentes kommunikációját biztosítja, akkor is, ha esetleg egy-egy kábel megszakad, akár a táp, akár az adatvonalon. A MOXA TurboRing® 20ms alatti átkapcsolása, a gyors betöltési (boot) idő, webes menedzsment, e-mail és relés hibajelzés, szolgálják a folyamatos termelést évekig leállás nélkül.

Egyéb gyártás

Feltöltés alatt…

CPG

Feltöltés alatt…

Telekommunikáció

Feltöltés alatt…

Kasszás rendszerek

Feltöltés alatt…

Biztonságtechnika

Feltöltés alatt…

Épületautomatizálás

Feltöltés alatt…

Meteorológiai alállomás

Feltöltés alatt…