Központi adatgyűjtő rendszer kialakítása

Client: Egy hazai gyógyszergyár
Központi adatgyűjtő rendszer kialakítása

A megbízó: egy hazai gyógyszergyár

A cég Magyarország egyik vezető gyógyszeripari vállalata - mind méretét, mind exportvolumenét tekintve a hazai top nagyvállalat egyike. Leányvállalatai több évtizede jelen vannak a magyar piacon. Hazai tevékenysége a teljes gyógyszeripari ciklust lefedi, a kutatástól a gyógyszer disztribúcióig.

 

A Com-Forth Kft. megoldása

 

Központi adatgyűjtő rendszer kialakítása

A vállalat egyik telephelyén hagyományosan többféle SCADA megoldás üzemelt párhuzamosan. Ezen különböző rendszerek összefogását és központi elérését valósítja meg a Com-Forth Kft. által telepített Központi Felügyeleti MFK SCADA rendszer. A csillag-topológia szerint kiépített architektúra lehetővé teszi az egyes alrendszerek (iFix DeltaV, stb.) által felügyelt gépek és berendezések elérését, az általuk gyűjtött gyártási paraméterek központi megjelenítését.

Az adatpontok egy része különböző típusú PLCk-ből érkezik (Omron, stb.), egy másik része Opto22 PAC alapú. A terepi eszközökkel egy központi Kepware KepServerEx OPC szerver kommunikál, melyből az MFK SCADA pedig lekérdezi az adatokat. Ezáltal az adatok elérése is központosított: az MKF SCADA-nak egyetlen helyről kell csak az adatokat kiolvasnia. A Kepware OPC egy szerverpár, ezáltal biztosítja az adatok biztonságos tárolását, jelentősen lecsökkentve az adatvesztésből eredő kockázatokat.

A bonyolult struktúrára nagyon sok alrendszer kapcsolódik, ezért a Központi Felügyeleti SCADA kiépítése hosszadalmas projekt. Bár az átállás az új topológiára folyamatos, még vannak egyes üzemek, ahol sziget-üzemmódú SCADA rendszerek működnek, melyek a központi adatgyűjtőbe nem lettek ezidáig integrálva.

A historikus adatok (gyártási paraméterek, riasztás és esemény AE) redundáns módon külön historikus adattároló rendszerekben (Proficy Historian-ben és iFix Historian-ben tárolódnak. Az egyik rendszer a GMP-releváns, a másik rendszer a nem GMP releváns adatokat tárolja. Ez lehetővé teszi, hogy a változtatások ne igényeljenek folyamatos revalidációt.

Arrow
Contact us
Place
H-1138 Budapest,
Dunavirág utca 2–6. I. torony 4. em. (Gateway Office Park)
Mobil
Email
mail@comforth.hu
Follow us!
Facebook Youtube Linkedin
Contact us
Follow us!