Felügyeleti rendszer kialakítása, alrendszerek monitorozása I.

Ügyfél: Egy multinacionális gyógyszeripari vállalat
Felügyeleti rendszer kialakítása, alrendszerek monitorozása I.

Háttér

Megbízónk a gyógyszerpiac meghatározó szereplője, több telephellyel is rendelkezik Magyarországon, melyek együttesen közel 3000 ember számára biztosítanak munkahelyet és szállítanak a belföld mellett a világ számos részére.
Tevékenységének fő területe a generikus készítmények gyártása, gyógyszeralapanyag-gyártás és kutatás-fejlesztés, mely több mint 500 különböző terméket ölel fel. Ezek közül kiemelkednek a steril gyártástechnológiával készült gyógyszerek: a tablettáktól kezdve a különböző parenterális infúziókon, injekciókon át a szemcseppekig.

 

A Com-Forth jelentősebb munkái a gyógyszergyár üzemeiben

 

 

A Com-Forth Kft. megoldásai - Központi Felügyeleti Rendszer kialakítása

A Központi Felügyeleti Rendszer a telephelyen működő általános, összevont célú, elsősorban BMS rendszer, amely az üzemekben található különböző, jellemzően speciális környezeti feltételeket biztosító berendelések (klímaszekrény, hűtőgépek, stb.) helyiségek (raktárak, hűtött raktárak) és egyéb rendszerek (pl.: ellátó rendszerek elemei, stb.) felügyeletét látja el 7/24-órás üzemidőben. A felügyelet módja változatos, az egyszerű, folyamatos adatgyűjtéstől, az esemény-vezérelt, fázis-specifikus működésű, direkt emberi beavatkozást igénylő rendszerekig történik adatgyűjtés közvetlenül a vezérlőegységből (PLC, PAC, DDC), vagy közvetve, külön műszerezéssel. A gyűjtött adatok a lehető legkülönbözőbb fizikai jellemzőkből tevődnek össze: hőmérséklet, páratartalom, nyomás, vezetőképesség, TOC, áramlási sebesség, légsebesség, részecskeszám, súly, szintmérés, stb. A gyűjtött nyersadatok a kihelyezett vékony- és vastagklienseken futó HMI-k segítségével egyrészről alapot szolgáltatnak az ergonomikus, grafikus úton történő információ megjelenítéshez, másrészről akár közvetlen használatukkal, akár a belőlük származtatott kalkulált értékekkel (pl.: MKT, csúszó átlag, stb.) időszakos vagy eseményvezérelt riportok hívhatóak le. A helyszíni 24 órás felügyelet számára dedikált, állandó alarmkezelésre specifikált kliensállomás áll rendelkezésére, mely biztosítja, hogy bármely szenzor határértéket átlépő vagy akár azt megközelítő értéke esetén azonnali és hathatós korrektív/preventív intézkedés indulhasson.

Azon gépegységek esetében, ahol a vezérlőrendszerből történő közvetlen adatkiolvasásra nincs mód, ill. ahol az adatok szünetmentes gyűjtése akkor is kritikus, ha az adott egység valamilyen okból kifolyólag átmenetileg üzemképtelen (pl.: rövidebb műszaki hiba, feszültségkimaradás, hálózati kapcsolat elvesztése), a szenzorok adatait MOXA beágyazott gép gyűjti a gépből vagy a Remote I/O modulból, majd továbbítja a Historian szerver felé. A helyi, saját szünetmentes betáplálással ellátott beágyazott gép hálózati hiba esetén SD kártyán tárolja az adatokat, szükség esetén akár 2-3 hónapig, majd a hálózati hiba megszűnése után az adatokat elküldi a szerverre. A RIO modulban feldolgozott értékek TCP/IP MODBUS protokollon keresztül kerülnek beolvasásra a telephelyen üzemelő központi felügyeleti rendszerbe (KFR SCADA). A felolvasott értékek egy vagy több önálló képernyőn jelennek meg, emellett hosszú távon tárolódnak a Historian szervereken a későbbi elemzés és riportálhatóság céljából. A rendszer a szenzorok aktuális állapota ill. az általuk mért/továbbított értékek alapján szükség esetén riasztás jelzéseket generál, melyeket priorizáltan kezel, egyes esetekben pedig késleltetést biztosít az üzemszerű tranziens jelenségekből fakadó téves/irreleváns jelzések maszkolására. Tekintettel a gyógyszeripari környezet és az elektronikus „paperless” dokumentálás követelményeire, a rendszer mind szoftveres mind egyéb szempontból képes kezelni az ER/ES, azaz az elektronikus rekordok / elektronikus aláírás (szakmai körökben ismertebb nevén: 21 CFR Part 11) elvárásait, így megbízónk nagy lépést tett az elektronikus dokumentáció teljes bevezetése felé.

 

A Com-Forth Kft. megoldásai - Szakértői tevékenységek

Cégünk, mint az ipari informatikai és automatizálás területén évtizedes megbízható háttérrel, valamint szakmai múlttal rendelkező partner, eseti jelleggel számos alkalommal vett részt kivizsgálások lebonyolításában, megvalósíthatósági tanulmányok, koncepciótervek készítésében külső szaktanácsadóként.

 

Arrow
Kapcsolat
Place
H-1138 Budapest,
Dunavirág utca 2-6. I. torony 4. em. (Gateway Office Park)
Mobil
Email
mail@comforth.hu
Kövessen minket!
Facebook Youtube Linkedin
Kapcsolat
Kövessen minket!