A MOL - digitális középfeszültségű védelem távfelügyelete

Ügyfél: VÁV Union Kft.
A MOL - digitális középfeszültségű védelem távfelügyelete

A megoldandó probléma A VÁV Union Kft. 2010 nyarán korszerűsítette a MOL egyik telephelyének villamos alállomásait, ahol a projekt keretében új, digitális középfeszültségű védelmek is beépítésre kerültek. Az állomások egymástól mért távolsága 400–1200 méter volt. A feladat kiírása szerint az egyik állomásban elhelyezett felügyeleti számítógépről el kellett érni az összes állomásba újonnan telepített védelmi készüléket. A védelmek egymás között IEC 61850 protokoll szerint, a felügyeleti számítógéppel pedig IEC 60870-5-104 protokoll szerint kommunikáltak (azaz Ethernet alapon). A védelmek mind optikai, mind RJ45 csatlakozással rendelkeztek.

Első lehetséges megoldásként a vezeték nélküli adatátvitel (WLAN) merült fel, de a domborzati viszonyok miatt végül is az optikai kábeles megoldást választották. Az állomásokba bekerült egy-egy PT7710-es optikai switch, ami optikai úton biztosította mind az állomáson belüli védelmes kommunikációt, mind a felügyeleti számítógéppel való kapcsolatot.

A PT-7710-es optikai switch erősáramú alállomások IEC 61850-es szabványnak megfelelően eszközei kifejezetten a villamosipari alállomások védelmi és felügyeleti rendszerének ellátáshoz lettek tervezve. A PT-7710-es sorozat eszközeinek főbb jellemzői: optikai (multi/single mode) és Ethernet adatvitel, hálózati (TurboRing, Turbo Chain) és tápellátási redundancia, választható tápellátás 12/24/48 VDC vagy 110/220 VDC/VAC. Ezek az előnyök együttesen növelik a megbízhatóságot, így a hosszú távú fenntartási költségek alacsonyak. A PT-7710-es optikai switch a moduláris kivitel révén megkönnyíti a hálózatok tervezését és ezáltal nagyobb rugalmasságot biztosít az optikai és Ethernet portok installálása során.

Rendszer követelmények:

  • IEC 61850 protokoll támogatása
  • Optikai adatvitel
  • Nagy távolságok áthidalása
  • Hazai disztribútori támogatás
  • Kedvező ár/érték arány
  • Rövid szállítási határidő

Felhasznált MOXA eszközök

PT-7710 optikai switch.

Miért volt ez jó a felhasználónak?

Arrow
Kapcsolat
Place
H-1138 Budapest,
Dunavirág utca 2-6. I. torony 4. em. (Gateway Office Park)
Mobil
Email
mail@comforth.hu
Kövessen minket!
Facebook Youtube Linkedin
Kapcsolat
Kövessen minket!