Hűtőraktárak hűtési ellátórendszere

Ügyfél: Fevita Hungary Zrt.
Hűtőraktárak hűtési ellátórendszere

A cég bemutatása

A FEVITA HUNGARY Zrt. hazánk legnagyobb, gyorsfagyasztásos termékek előállításával foglalkozó vállalata, piaci részesedése körülbelül 22%, éves termelési kapacitása pedig meghaladja a 32.000 tonnát. A cég termékeit belföldi és exportpiacokon egyaránt értékesíti.

 

A Com-Forth Kft. legjelentősebb munkái

Hűtőraktárak új hűtési ellátórendszerének kiépítése: új hűtőgépház II. ütemének PLC és SCADA rendszerének irányítástechnikai bővítése és beüzemelése (alvállalkozó: Hansa Automatiqa Kft.)

 

A Com-Forth Kft. megoldásai

A projekt 2015-ös indulásakor a gépház tervezett bővítése miatt esedékes volt a meglévő PLC programok módosítása és a SCADA szoftverek bővítése az I. ütemben bevezetett direktívák alapján. A GE iFix SCADA rendszer a hűtőházban működik, és a környezeti feltételeket biztosító berendezések felügyeletét látja el 7/24 órás üzemidőben.

A projekt során új HMI (Omron NS) és SCADA (GE iFIX) képernyők kerültek kialakításra. Ezeken a felületeken keresztül láthatják az operátorok a valós idejű adatokat és megfelelő jogosultság mellett innen vezérelhetik a hűtőház berendezéseit (evoporatív kondenzátorok, cseppleválasztók, épületgépészet, olajrendszer, stb.). A PLC-kből (Omron) és teljesítménymérőkből (Schneider Electric) valós időben kiolvasott értékek ezen képernyőkön jelennek meg, ezt követően pedig a későbbi elemzés és riportálhatóság céljából az adatgyűjtő  szervereken tárolódnak (GE Historian, MS SQL). A rendszer a szenzorok aktuális állapota ill. az általuk mért / továbbított értékek alapján szükség esetén riasztásjelzéseket generál, melyeket priorizáltan kezel. A rendszer nyújtotta riasztások biztosítják, hogy ha az érzékelők bármelyike a határérték átlépését vagy akár annak megközelítését észleli, azonnali és hathatós korrektív/preventív intézkedés indulhasson.

 

Tervezett további fejlesztések

A jelenlegi rendszerben a SCADA rendszer funkciót egyetlen PC látja el. A SCADA szerver és a terepi eszközök (PLC-k) azonos hálózaton vannak.

A tervezett fejlesztés célja, hogy a nagyobb rendelkezésre állás érdekében egy új SCADA szervert alakítsanak ki, mely szükség esetén helyettesítheti a már meglévőt.

A SCADA szerveren kiolvasott adatok historikus gyűjtése alapértelmezetten lokálisan, mindig az éppen aktív SCADA szerverre történik. A tárolt historikus adatok a megrendelő által meghatározott időközönként archiválódnak egy, az irodai hálózaton elérhető PC-re. Szükség esetén ez biztosítja, hogy a meghibásodott SCADA szerver által gyűjtött historikus adatok elérhetőek legyenek a szerepét átvevő másik SCADA szerveren.

A megrendelői igények alapján a két SCADA szerver távolról is elérhető, amennyiben a távoli számítógépen található VNC kliens szoftver, valamint a felhasználó rendelkezik VNC felhasználónévvel és jelszóval.   

 


Rendszer architektúra

Arrow
Kapcsolat
Place
H-1138 Budapest,
Dunavirág utca 2-6. I. torony 4. em. (Gateway Office Park)
Mobil
Email
mail@comforth.hu
Kövessen minket!
Facebook Youtube Linkedin
Kapcsolat
Kövessen minket!